Lista e kontrollit të pastrimit të vjeshtës

Me fillimin zyrtar të vjeshtës, nuk ka kohë si e tashmja për të filluar planifikimin e detyrave të mëdha të pastrimit sezonal, kështu që do të keni mjaft kohë të lirë për të mbledhur mollët, gdhendjen e kungujve dhe të gjitha ato aktivitete të tjera argëtuese të vjeshtës. 

Faktorët përcaktues të vjeshtës janë errësira zvarritëse, netët më të ftohta dhe komoditeti, kështu që lista jonë kontrolluese e pastrimit të vjeshtës fokusohet në detyrat që maksimizojnë dritën e brendshme, cilësinë e ajrit dhe rehatinë!

Dritaret. Prisni! A nuk ishin dritaret në listën e kontrollit të pastrimit të pranverës? Është e trishtueshme, por e vërtetë, larja e dritareve është një punë dy herë në vit. Tani që dritaret tuaja do të mbyllen më shpesh, do të dëshironi të siguroheni që ato të jenë të pastra me gaz për të lejuar rrezet e diellit maksimale.

Pajisjet e dritës. Pavarësisht se sa të mira janë ekranet e dritareve tuaja, të paktën disa defekte të guximshme të verës do t’i kenë kapërcyer këto mbrojtje, duke kërkuar dritë dhe përfundimisht do të zhduken brenda kapakut të ndriçimit. Për të ndriçuar mbrëmjet e vjeshtës, hiqni të gjitha pjesët e ndriçimit të lëvizshëm, lajini mirë në ujë të ngrohtë me sapun – dhe sigurohuni që të pastroni pluhurin edhe llambat!

Sobë. Vjeshta është koha e ushqimit të rehatshëm! Mendoni supat, zierjet, tavat, byrekët dhe shumë gjëra të pjekura. Nëse e keni pastruar furrën tuaj pranverën e kaluar dhe keni gatuar jashtë gjatë gjithë verës, mund ta kapërceni këtë detyrë. Nëse jo, pastroni thellë si pllakën e gatimit ashtu edhe furrën, në mënyrë që të mos aktivizoni alarmet e tymit ndërsa aktivizoni këto pajisje për gatimin e ushqimeve të rehatshme në vjeshtë.

Frigoriferi. Ashtu si dritaret, pastrimi i thellë i frigoriferit  është të paktën një punë dy herë në vit. Dhe, me shumë ushqime ngushëlluese – por të mëdha – në menunë e vjeshtës, do të jeni të kënaqur për të gjithë hapësirën e liruar të ruajtjes.

Dyshekët. Nëse keni ndjekur regjimin e pastrimit në pranverë , atëherë shtroja e vjeshtës/dimrit, batanijet e hedhura, etj. do të jenë të pastra, të ruajtura mirë dhe gati për t’u nxjerrë dhe përdorur ndërsa netët e vjeshtës bëhen më të ftohta. Dysheku juaj është një histori tjetër. Është koha për një tjetër rrokullisje, rrotullim dhe pastrim të plotë me fshesë me korrent  . 

Banjo (pastrimi i thellë). Vjeshta zakonisht sjell dritare të mbyllura (më pak ajër të pastër) dhe më pak dritë, të cilat janë kushtet kryesore të rritjes së mykut.  

Lavatrice/tharëse. Si lavastovilja ashtu edhe tharësja ka të ngjarë të kenë punuar jashtë orarit duke përballuar djersitjen e verës, kremrat me vaj, kimikatet e pishinës, e kështu me radhë. Marrja e disa minutave për të pastruar dhe dezinfektuar plotësisht të dyja makinat është një përgatitje e mirë për të gjitha rrobat që do të krijohen në dollapin e vjeshtës.